ابوعباس تقیالدین احمد بن عبدالحلیم بن عبدالسلام بن عبدالله ابن تیمیه حرّانی معروف به ابن تیمیه و ملقب به شیخ الاسلام فقیه و متکلم مسلمان دوره مغول بود که اندیشههای وی، مبنای نظری مکتب سلفیه قرار گرفت .
زندگی
او در 22 ژانویه 1263 میلادی (برابر با 2 بهمن 641 هجری خورشیدی) در حران از شهرهای ترکیه کنونی بهدنیا آمد و در سال 28 سپتامبر 1328 میلادی (برابر با 5 مهر 707 هجری خورشیدی) در زندان درگذشت. ابن تیمیه در فقه حنبلی خیلی زود به مقام اجتهاد رسید ولی در ارائه? فتواها هرگز خود را محدود به فقه حنبلی نمیکرد و حتی بسیاری از فتواهای او مطابق هیچ یک از مذاهب چهارگانه اهل تسنن یعنی حنبلی، شافعی، مالکی و حنفی نبود. یکی از نخستین آثار او کتاب «عقیده» بود که به نوعی خرق عادت در میان سنیان محسوب میشد. وی در این کتاب به نقد و رد بسیاری از عقاید کلامی اشعریها پرداخته و نسبت به سستی و ضعف آن باورها معترض بودهاست. از جمله ویژگیهای ابن تیمیه، جسارتش در ارائه? عقاید و باورهایش بود. وی پیرو نقل و حدیث است و دشمن سرسخت شیعه و تصوف بود. ابن تیمیه بخاطر عقایدش که سخت با مذاهب اسلامی در تعارض بود از دمشق اخراج شد و علمای آن روزگار تا مرز تکفیر او پیش رفتند . همچنین علمای دینی مدینه و مکه نیز از او ابراز برائت کرده و او را به این شهرها ممنوعالورود اعلام نمودند.
منابع در باره زندگی وی
از میان آثار فراوانی که در باره زندگی ابن تیمیه نوشته شده است، مقاله مفصل عباس زریاب خویی تحت عنوان «ابن تیمیه» در دائرة المعارف بزرگ اسلامی، اثری شایان توجه است.
دیدگاهها
اگر بخواهیم اندیشه ابن تیمیه را در یک جمله معرفی کنیم، وی را باید سلف گرا بخوانیم؛ یعنی وی از آنهاست که معتقدند با مرور زمان، آرمان اصلی اسلام، یعنی توحید، تحت تأثیر اختلاط مسلمانان با فرهنگهای دیگر به مرور از یادها رفته است و بهترین شیوه? احیای این آرمان، کوشش برای احیای اندیشههای کهن اسلامی، یعنی تفکر رایج در عصر پیامبر (ص)، صحابه، و تابعین است. این کوشش را میتوان با تکیه بر روایات، به جای تکیه بر اجتهاد و استدلالهای عقلی و علمی پی گرفت. نیز، از مهم ترین کوششهای فکری ابن تیمیه، تلاش برای تمییز و مرز نهادن میان آیینهای اصیل اسلامی ـ از دید خود وی ـ با آیینهایی است که بعدها، تحت تأثیر فرهنگهای دیگر، یا تحت تأثیر توسعه و تحول و رشد تمدن اسلامی پدید آمده است. از همین روست که وی با شیعیان در میستیزد؛ چرا که از دید وی، شیعیان، اولا، برای آموزشهای صحابه و تابعین ارزشی قائل نیستند؛ و ثانیا، بسیاری از آیینها و مراسم غیر دینی را که در میان زرتشتیان و مسیحیان و... رایج بوده است، جلوهای اسلامی بخشیده، و به اسلام وارد کردهاند. نیز، از همین روست که وی به مخالفت با رشد و توسعه? فلسفه، و دیگر علومی روی میآورد که ریشه در فرهنگهایی غیر از شبه جزیره? عربستان، و عصر به جز دوره? زندگی پیامبر اسلام دارند. وی شیعیان را بدین متهم میکند که با گسترش فرهنگ توسل، توحید را که اصلی ترین شعار اسلام است، از جایگاه خویش منحرف کردهاند. وی میگوید عربهای عصر پیش از اسلام، به خداوند معتقد بودند و همچنان که در قرآن هم یاد شده است، صرفا بتها را شفیعان درگاه الاهی میدانستند. از دید وی، مهم ترین شعار پیامبر (ص)، ترویج خداپرستی نبود؛ چرا که مردم همه خداپرست بودند. شعار پیامبر (ص)، ترویج این معنا بود که خدا خودش از رگ گردن به مردم نزدیک تر است و واسطهای نیاز ندارد. استدلالهای گسترده او که در کتابهایی مثل قاعدة جلیلة فی التوسل و الوسیله، یا توحید الالوهیة و جز آنها عرضه شده است، البته از جانب هم شیعیان و هم عامه مسلمانان، با مخالفتهای گسترده، و پاسخهایی نیز روبه رو گردید؛ همچنان که شخصیتهایی نیز به تأیید آنها گرایش یافتند. از فتواهای مهم او، فتوا به حرمت کلام و منطق، علاوه بر فلسفه و عرفان است.برخی ابن تیمیه را نخستین کسی می دانند که مفهوم عرضه و تقاضا در اقتصاد را معرفی کرد. به همین ترتیب، وی را باید از معدود شخصیتهای کهن در جهان اسلام، و در ردیف ابوریحان بیرونی و امثال وی تلقی کرد که بر استقراء شواهد و کاربرد روش تجربی اصرار داشتهاند. وی در عموم آثار خویش، میکوشد با استقراء شواهد بحث در قرآن، کتب تاریخی، و حتی آداب و رسوم و شواهد شناخته رایج در عصرش، بحثها و مطالعات و اظهار نظرهای خود را مستند کند. وی را از این حیث نیز باید شخصیتی پیشگام تلقی کرد.برخی از اساتید شیخ ابن تیمیه
پدرش شیخ المجد ابن تیمیة
شیخ زینالدین ابن المنجا
مجد الدین ابن عساکر
برخی از شاگردان ابن تیمیه
شمسالدین ابن قیم الجوزیه
ابو عبدالله محمد الذهبی صاحب میزان الاعتدال (که در مواردی با او به مخالفت پرداخت)
اسماعیل بن عمر بن کثیر
محمد بن عبدالهادی المقدسی
ابوالعباس احمد بن الحسن الفارسی مشهور به قاضی الجبل
زینالدین عمر مشهور به ابن الوردی
نظر |
گشت زنی یگانهای شناوری و پروازی سپاه در خلیج فارس
حفاظت از منافع کشور در یکی از مهمترین تنگههای راهبردی دنیا و منطقه خلیج فارس (منطقهای که بیش از 37 درصد انرژی جهان را تامین میکند) از یک طرف و حضور نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس و تردد ناوگان دریایی آمریکا در این منطقه که به منظور تسلط بر منابع عظیم انرژی صورت میگیرد، از طرف دیگر لازم مینمود تا خلیج فارس با دقت بیشتری تحت نظر و کنترل نیروهای مسلح ایران باشد.
* کنترل تردد در تنگه هرمز/همه باید به سپاه پاسخگو باشند
تنگه هرمز یکی از مهمترین نقاط دریایی در جهان است که به خاطر اهمیت آن، سپاه پاسداران تدابیر ویژهای را برای حفاظت و تامین امنیت پایدار در این منطقه در نظر گرفت.
شلیک موشک کروز برد کوتاه از روی شناور تندروی سپاه
سپاه در این منطقه اقدام به احداث یک ایستگاه بینالمللی کرد که همه شناورهای عبوری از تنگه هرمز موظف هستند برای ورود به خلیج فارس، خود را به نیروهای ایرانی در این ایستگاه معرفی کنند.
این ایستگاه، کلیه ترددها اعم از شناورهای تجاری و نظامی از تنگه هرمز را کنترل میکند.
شناورهای آمریکایی که بواسطه استقرار ناوگان پنجم دریایی خود در بحرین، تردد زیادی در این منطقه دارند، برای فرار از پاسخگویی به سپاه، گاهی هنگام تردد از تنگه هرمز، دست به اقدامات جالبی میزنند. برای مثال یگانهای خود را در میان کاروانهای عبوری قرار میدهند اما باز هم در دید پاسداران خلیج فارس قرار میگیرند.
این کنترلها از طریق سیستمهای شنود، یگانهای شناوری، رهگیری با هواپیماهای بدون سرنشین و سامانههای راداری اتفاق میافتد.
تمرین حمله شناورهای تندروی سپاه به ناو متخاصم
آمریکاییها که تلاش وافری دارند تا رهگیری اطلاعاتی نشوند، (به خصوص وقتی همراه ناوهای دیگر کشورها وارد منطقه میشوند) مایل نیستند که در مقابل دید یگانهای بیگانه، شناورهای سپاه به آنها نزدیک شوند.
گاهی حتی با هماهنگی کشورهای جنوب خلیج فارس، در سکوت رادیویی، در نیمههای شب و در بین شناورهای تجاری و با سرعتی به اندازه سرعت آنها به سمت تنگه هرمز میآیند و حتی کشور عمان هم که ایستگاه بینالمللی دارد، آنها را صدا نمیزند ولی به دلیل قدرت و تسلط بالای نیروهای سپاه، به خوبی آنها شناسایی می شوند.
حتی گاهی که کشورهای همسایه، آنها را پیج میکنند آمریکاییها پاسخ نمیدهند اما به ایستگاه سپاه ناچار به پاسخگویی هستند.
گشت زنی شناور تندرو و موشک انداز سپاه در خلیج فارس
دریادار علی فدوی فرمانده نیروی دریایی سپاه در همین رابطه گفته است: هیچ موضوعی را سراغ نداریم که امریکاییها در این منطقه از دستورات سپاه تمکین نکرده باشند.
فدوی خاطرنشان کرد: «امروز بیش از 100 شناور ما روزانه در خلیج فارس به گشتزنی میپردازند به طوری که امریکاییها هر کجا را نگاه کنند، ما را میبینند... توانمندی و قدرت ما در حدی است که امروز باید برای دیدن شناورهای امریکایی به سواحل کشورهای جنوبی خلیج فارس بروید.»
* ارسال آنلاین اطلاعات توسط پهپادهای سپاه
ناوهای غولپیکر آمریکایی البته تنها در دید رادارهای پیشرفته ایرانی نیستند، پهپادهای شناسایی سپاه نیز با پروازهای متعدد بر فراز آنها، دقیقترین اطلاعات را به صورت آن لاین در اختیار فرماندهان این نیرو قرار میدهند که بارها فیلم و تصاویر آنها پخش شده است.
چند روز پیش نیز سردار امیرعلی حاجی زاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه علام کرد که این پروازها یک اقدام روتین و حق جمهوری اسلامی ایران است و در دوشنبه هفته گذشته نیز یکی از پهپادهای سپاه به مدت چهار ساعت بر فراز ناوهواپیمابر آمریکایی پرواز کرد و اطلاعات آن نیز مخابره شد.
* تشکیل دو قرارگاه دریایی در ارتش و سپاه
وجود مناطق دریایی، پایگاهها و یگانهای متعدد با توانمندیهای بالا و منحصر به فرد موشکی، هوایی و شناوری در ابعاد رزمی و اطلاعاتی، مستلزم فرماندهی واحد این مناطق و پایگاههای سپاه بود تا در هنگام نبرد که نیاز به فرماندهی عملیاتی متمرکز است، این سامانهها و تجهیزات به صورت کاملا هماهنگ عمل کنند.
شلیک موشک کروز ساحل به دریای صاعقه
سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مجمع سراسری فرماندهان سپاه، برای اولین بار از تشکیل «قرارگاه دریایی خاتمالانبیاء دو» در سپاه برای صیانت از آبهای خلیج فارس و تنگه هرمز سخن گفت و اظهار داشت: «... امروز با سازماندهی و فعال کردن قرارگاه دریایی خاتمالانبیاء(ص) دو، برای برقراری امنیت در منطقه خلیج فارس، دامنههای این قدرت، احساس امنیت بر فضای انتقال انرژی منطقه به جهان را برای کشورهای دوست و همسایه به دنبال داشته است.»
آماده سازی موشک کروز ساحل به دریا (نصر)
در واقع دو قرارگاه «خاتمالانبیاء یک» (متعلق به نیروی دریایی ارتش) و «خاتمالانبیاء دو» (متعلق به نیروی دریایی سپاه) برای هماهنگی بیشتر و فرماندهی عملیاتی واحد میان یگانهای عملکننده این دو نیرو در پهنه آبهای سرزمینی و بینالمللی تشکیل شده که اولی در محدوده دریای عمان و آبهای آزاد و دومی در خلیج فارس و تنگه هرمز عمل میکند. البته هردو قرارگاه نیز تحت فرماندهی قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء(ص) قرار دارند.
با این تفاسیر، تمامی مناطق پنجگانه دریایی سپاه اعم از منطقه یکم صاحبالزمان(عج) در بندرعباس، منطقه دوم نوح نبی(ع) در بوشهر، منطقه سوم امام حسین(ع) در محدوده بندر امام حسن(ع) تا اروند، منطقه چهارم ثارالله در پارس جنوبی و منطقه پنجم امام محمد باقر(ع) در بندرلنگه و جزایر سهگانه و نیز تمامی زیرمجموعه ها و پایگاهها و یگانهای مرتبط با نیروی دریایی سپاه تحت فرماندهی عملیاتی «قرارگاه خاتمالانبیاء دو» خواهند بود.
شلیک موشک کروز ساحل به دریا (نور)